<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1207922535924872&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Ikke vær digital for teknologiens skyld, men for elevene. Det finnes ulike måter du som lærer kan fasiliteter for aktiv, variert og morsom læring. SMART sin teknologi har et intuitivt brukergrensesnitt, med gode pedagogiske muligheter. Du trenger ingen lisens eller pålogging.

SMART Board interaktive skjerm – innovativ læring

Å være digital i sin undervisning handler ikke om å koble til PCen til en skjerm, slik at elevene ser hva du som lærer har på din PC, bare med større bilde. Det handler om å bruke teknologien for å understøtte det man vet bidrar til læring. Med en SMART Board interaktiv skjerm har du mange muligheter, rett foran deg.

SMART-kapp-iQ-6065-Kirkeng-11-1

Start undervisningen direkte på skjermen – null innlogging og oppstartstid

Start undervisningstimen med å åpne en blank tavle. Du trenger ikke å forberede en stor fil før timen, du har allerede det du trenger i samspillet mellom elevene dine og mulighetene i den iinteraktive SMART Boarden. Tema for timen er “retorikk”.  Inviter elevene dine inn med en gang, og aktiviser dem med et åpent spørsmål. Hva er retorikk?

del budskapet

Her får du opp alle elevenes bidrag, og klassen kan sammen diskutere begrepet. Hensikten med denne oppgaven er å aktivere forkunnskaper og forberede elevene på å lære om temaet.

Innledende læring om tema

Videre skal elevene bygge innledende kunnskap som de trenger for å delta aktivt i undervisningen og egen læring. På din SMART Board interaktive skjerm har du en nettleser du kan bruke for å finne frem nettressurser. Skjermen har også en integrert PDF-leser og -nedlaster. Du trenger bare å gå til siden som inneholder den ønskede artikkelen, og trykke last ned. I dette tilfellet, laster jeg ned en PDF-artikkel fra Nysgjerrigper om retorikk. Når den lastes ned, sendes den automatisk til tavlen, og dermed også automatisk til elevenes påkoblede enhet. De kan nå sitte alene eller i grupper å lese teksten.

vis innhold fra tavla på elevens enheter

Bevisstgjør elevene på egen læring

Når elevene har lest artikkelen, kan teksten gjennomgås interaktivt på tavlen i plenum. Bruk markeringspennen for å belyse viktige begreper, markere vanskelige ord, og på denne måten sørge for at flere av elevene har tilegnet seg en grunnforståelse av tema.

Videre lar du elevene søke og innhente informasjon om retorikk på egen enhet. Hvor har de funnet informasjon? Åpne nettressursen i nettleseren på skjermen og vurder informasjonskilden. Kanskje du her til og med kan gi et eksempel på hvordan retorikken kan være relevant for kildekritikk. Hensikten med denne tekstgjennomgangen er også å bevisstgjøre elevene på lese- og lærestrategier og kritisk tenkning.

Kreativ og skapende læring

Neste del av undervisningen handler om at elevene selv skal anvende den nye kunnskapen til å løse en oppgave som styrker kreativitet og refleksjon. Elevene jobber individuelt, og skal tenke gjennom personer de synes er gode retorisk. De skal argumentere hvorfor de mener at disse personene er retorisk sterke.

For gjennomgang av arbeidet til elevene, kan du som lærer åpne ferdige grafiske maler. Her brukes elevens oppgavesvar som en læringsressurs slik at elvene lærer av hverandre. Først kan du åpne tankekartmalen. Her kan du velge om du ønsker at elevene skal kunne skrive direkte inn i tavlen ved å aktivere «alle kan redigere», eller om du ønsker å få elevene aktive opp på skjermen. Da kan de skrive, sette inn bilde og video av personene.

Se video om hvordan elevene kan sette inn bilde og video her.

Videre kan du sette inn en ny side fra de grafiske malene. Denne gangen velger du «årsak – effekt». Sett inn begrepene som ble brukt i talen, og diskuter i plenum hvilken effekt dette har på mottakeren.

La elevene lage en egen tale

Nå har elevene fått en god innføring i retorikk og retoriske virkemidler, så de er nå klare for å lage en egen tale. Del elevene inn i grupper. De skal sammen skrive en tale om noe de brenner for. Nå får de tatt i bruk alt de har lært så langt.

De får to alternativer: De kan lage en tale, filme talen og vise den for klassen via speilingsfuksjonen i skjermen. Eller de kan lage en tale og holde den foran klassen. Her får du som lærer innsikt i elevenes forståelse og et vurderingsgrunnlag.

Bruk ressursene du allerede har

Ved å bruke SMART Board interaktive skjerm sine mange innebygde pedagogiske funksjoner kan du legge opp til mer elevaktivitet, dybdeforståelse, refleksjon over egen læring, motivasjon og variert undervisning. Har du en SMART Board interaktiv skjerm i ditt klasserom, kan du gjennomføre denne undervisningen i morgen, uten ekstra kostnad, lisens, innlogging eller forberedelse av undervisningfil. Her er elvene i forsetet av sin egen læring.

Har du en SMART Learning suite-lisens?  

Klikk her for undervisningsopplegg i Lumio om retorikk.

retorikk

Finn læringsopplegg og videoer på Smartskole.no

Smartskole.no publiseres det jevnlig nye læringsopplegg laget for Lumio by SMART.

Læringsoppleggene kan lagres i ditt eget skybaserte bibliotek knyttet til din Lumio-bruker. Da kan du bruke læringsopplegget slik det er sammen med elevene dine, eller gjøre endringer for å tilpasse opplegget ditt til fag og klassetrinn. Bruk læringsoppleggene som inspirasjon til hvordan Lumio kan tas i bruk sammen med elevene for å skape engasjement, samhandling og læring.

Alle læringsoppleggene har en kort beskrivelse sammen med hvilke kjerneelementer og læringsmål opplegget er bygget opp rundt. Du finner også en lærerveiledning som ligger sammen med læringsopplegget. 

Screenshot 2022-04-19 at 15.50.33

Opplæringsportal med videoer

Smartskole er opptatt av at brukere av SMART-teknologi skal få mest mulig ut av sine produkter. I opplæringsportalen får du tilgang til opplæringsvideoer som tar for seg alle aspekter ved en SMART Board og den skybaserte programvaren Lumio by SMART. Her kan du søke etter de funksjonene du ønsker å lære mer om slik at du får fullt utbytte av din SMART Board.

Nedlastbart materiale

Finn ferdige nedlastbare bakgrunner som kan tas i bruk sammen med Lumios spillbaserte aktiviteter, sjarmerende SMART-monstre og plakater med din klassekode som du kan henge opp i klasserommet eller dele ut som innloggingskort til elevene dine. Vi oppdaterer stadig innholdet i banken for nedlastbart materiale.

Hold deg oppdatert med nyhetsbrev 

SMART sine produkter er stadig under utvikling. Gjennom Smartskole sitt nyhetsbrev kan du holde deg oppdatert på de siste funksjonene og verktøyene som du kan ta i bruk sammen med elevene dine. 

Bli medlem av Smartskole - helt gratis!

Gå til Smartskole.no for å melde deg inn og få tilgang til alt innhold.

 

Smartskole

Interactive-Norway-logo

Smartskole driftes av Interactive Norway 

 

 

Referanser brukt i dette blogginnlegget:

Kilder: https://www.digdir.no/innovasjon/hva-er-digital-transformasjon/1589

https://khrono.no/digitalisering-ikke-digital-transformasjon/504013

https://www.nysgjerrigper.no/bladet/2017-3/lar-deg-a-snakke-som-en-politiker/

 

You may also like

Samarbeidslæring i Lumio
Samarbeidslæring i Lumio
18 mai, 2022

Legg til rette for at elevene kan utgjøre en støtte for hverandre og sette ord på egen kunnskap med samarbeidslæring i L...

Lumio By SMART - Hva er det og hvorfor skal jeg bruke det?
Lumio By SMART - Hva er det og hvorfor skal jeg bruke det?
31 august, 2021

Hva er Lumio By SMART, og hvorfor skal jeg bruke det som et digitalt verktøy i klasserommet mitt?

Hva er interaktiv undervisning?
Hva er interaktiv undervisning?
17 november, 2023

I dagens moderne klasserom, har teknologi revolusjonert læringsmiljøet. En av de mest betydningsfulle innovasjonene, er ...