<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1207922535924872&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Tilbake til oversikten

Henger det en utdatert SMART Board i klasserommet ditt?

SMART Board-teknologien har gjennomgått en fantastisk utvikling de siste årene. De aller fleste vil ha mye å vinne på å bytte ut de tradisjonelle SMART Board-tavlene sine med mer moderne, SMARTe flatskjermer.

Over halvparten av norske klasserom har en tradisjonell SMART Board. Noen av tavlene er snart 20 år gamle, men fungerer fortsatt. Trenden er likevel tydelig: Flere og flere bytter ut projektor og tavle til fordel for interaktive flatskjermer. Hvordan vet du at det er på tide med en utskiftning? 

SMART Board-tavler har lang levetid – kanskje 15-20 år – noe som i og for seg er fint. Dessverre ser vi at dette bidrar til en oppfatning om at SMART Boards er gårsdagens teknologi. Du har antakelig byttet ut smarttelefonen din flere ganger i løpet av de siste ti årene, men SMART Board-et fra 2005 virker fortsatt! Det er imidlertid ikke ensbetydende med at den fortsatt er relevant. Tross alt – de færreste byttet ut fasttelefonen sin på grunn av slitasje.

Tavle eller skjerm

Når man snakker om SMART Boards i dag, er det viktig å skille mellom tavler og skjermer. Tiden har ikke stått stille hos produsenten SMART Technologies, bedriften som fant opp «touch-tavlen» tilbake i 1991. De er i dag verdens ledende produsent av touch-skjermer for interaktiv læring i stort format. Og mye har skjedd siden 1991: SMART Board i dag er en interaktiv flatskjerm med Ultra HD-oppløsning, som skrur seg på idet du kommer inn i klasserommet. Den er direkte tilkoblet internett og kan trådløst speile alle typer mobile enheter.

Les mer: 7 grunner til at en interaktiv skjerm er perfekt for klasserommet

Er du usikker på om det er på tide å oppgradere? Her er våre konkrete råd, basert på hvilken tavle du har i dag:

SMART Board 500-serie (anskaffet fra 1998–2005)

SMART Board 500Denne løsningen er teknologisk foreldet i dag, da den bruker et serielt grensesnitt mot PC. Fra og med Windows XP, ble den serielle porten skrudd av hvis PC-en gikk i hvilemodus. Dersom dette skjer, er eneste måten å få liv i SMART Board fra denne perioden å restarte PC-en. Dessuten er 500-serien vanskelig å skaffe deler til. Videre har den kun single-touch, og vil aldri kunne få noe mer. 500-serien finnes utelukkende i 4:3-format, noe som ikke brukes i dag.

Konklusjon: I våre øyne er det helt klart på tide å pensjonere disse.

SMART Board 600-serie (anskaffet fra 2005–2012)

Dette er et produkt med single-touch, og som fortsatt henger i mange klasserom. Det ble laget en del forskjellige versjoner av 600-serien, men de virker i all hovedsak likt. De fleste var i 4:3-format til å begynne med, men ble etter hvert også tilgjengelige i 16:9 og 16:10.

SMART Board 600Selv med 5 års garanti, er ingen av disse produktene dekket i dag. Reparasjon lønner seg overhodet ikke. For dem som er vant til iPad, telefoner og annen elektronikk med multitouch, vil disse tavlene oppfattes som gammeldagse. Med kun ett touch-punkt vil du heller ikke kunne tilrettelegge for aktiviteter der flere elever arbeider i fellesskap på tavlen. Hovedkortet ble utviklet i en tid hvor 1280x800 oppløsning var standard, og om du kobler til en Full HD-projektor, kan de i enkelte tilfeller virke trege. 

Konklusjon: For maksimal pedagogisk effekt, anbefaler vi at 600-serien byttes ut til fordel for nye løsninger.

SMART Board 800-serie (anskaffet fra 2010 frem til i dag)

SMART Board 800

Dette produktet var det første tavleproduktet som kom med multitouch. 8 samtidige touch-punkter muliggjør elevaktivitet i mye større grad enn på de eldre tavlemodellene. Finnes både i 4:3-format og 16:10-format, der sistnevnte er det mest solgte. Dette er det beste tavleproduktet på dagens marked, og er fortsatt i salg. Dersom du har en 800-tavle i 16:10-format med en god kortkaster-projektor, kan denne beholdes. Dette er en arbeidshest som takler dagens teknologiske standarder, og den behøver ikke å byttes ut av funksjonelle hensyn. 

Vi ser riktignok at enkelte bytter ut 800-tavlene til SMART interaktiv skjerm når projektoren ryker. Da blir det et kostnadsspørsmål om man ønsker investere i en ny projektor eller gå over til flatskjermteknologi. Mange velger å investere i en SMART Board interaktiv skjerm for å senke brukerterskelen og få tilgang til all den ekstra funksjonaliteten de interaktive SMART-skjermene byr på.

Fordelene ved å oppgradere til en moderne, interaktiv skjerm

Det er mange fordeler ved å oppgradere til en moderne, interaktiv skjerm. Spesifikasjonene vil være av en annen verden enn det de tradisjonelle kan vise til, med UltraHD-oppløsning (4K), nesten halvert energiforbruk, lavere driftskostnader og lengre levetid på skjermen (10 år).

SMART Board iQ 6000Funksjonelt sett er den også overlegen sine forgjengere, med smertefri bildesynkronisering til PC (du slipper kalibrering), automatisk aktivering ved tilstedeværelse, nettilkoblet skjerm som kontinuerlig oppdateres, integrert Notebook-spiller, innebygget nettleser og tavle, samt en generelt svært høy grad av brukervennlighet. SMART Board interaktiv skjerm kan benyttes helt uten kabler og tilkoblet PC, noe som gjør disse skjermene mye enklere å bruke.

En velfungerende, interaktiv skjermløsning er en viktig del av infrastrukturen i et digitalt og fremtidsrettet klasserom. Digitale ferdigheter ligger sentralt i læreplanen, og oppdatert teknologi vil gjøre det langt enklere å lage hensiktsmessige undervisningsopplegg. 

 

 

 

Prøv selv!

Besøk våre demolokaler på Lysaker eller book en demo over Skype, for å se og teste våre interaktive skjermløsninger.

New call-to-action