<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1207922535924872&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Tilbake til oversikten

Hvorfor oppgradere fra interaktiv tavle til interaktiv skjerm?

I de fleste norske klasserom har interaktive skjermer tatt over for de mer utdaterte interaktive tavlene. Sistnevnte sto i 2018 for kun tre prosent av salget.

En interaktiv skjerm er kort fortalt en høykvalitets tv-skjerm med integrert touch, slik at lærer og elev kan manipulere innholdet direkte på skjermen. Den har de fleste moderne tilkoblingsmuligheter, slik at du kan koble deg til (trådløst og kablet) uansett hvilken digital enhet du bruker.

Egenskap/funksjonalitet Interaktiv tavle Interaktiv skjerm
Må kalibreres Ja Nei
Nødvendig med projektor Ja Nei
Kan brukes uten tilkoblet enhet Nei Ja
Innebygget funksjonalitet Nei Ja, Tavle med skolefunksjoner, nettleser, bokmerker/apper, speiling, brukerprofil
Levetid bilde minimum 5000 50 000
Touchpunkter <- 8 10 ->
Må vedlikeholdes Ja Nei, oppdateres selv
Antall bestanddeler 3/4: Projektor, tavle, høyttaler, enhet for å speile bilde tråløst 1: Interaktiv skjerm

Sammenligning: Interaktiv tavle vs interaktiv skjerm.

Hva koster en interaktiv skjerm vs interaktiv tavle?

Interaktive tavler er billigere i innkjøp, men blir en dyrere investering når du ser på hele produktets levetid. Ettersom et interaktivt tavlesystem har langt flere bestanddeler enn en interaktiv skjerm, har det betraktelig større potensial for feil. Feilsøking blir også ofte vanskeligere for brukerne og dem som vedlikeholder systemet.

Bestanddeler i interaktiv tavle sammenlignet med interaktiv skjerm

Bestanddeler i interaktiv tavle vs interaktiv skjerm.

Levetiden på en projektorpære, som trengs for interaktive tavler, er på 8 000 timer. En skjerm varer til sammenligning i 50 000 timer (nesten seks år med kontinuerlig bruk). I tillegg til at du må regne med seks pærebytter på en projektor før skjermens levetid er utløpt, blir også projektorpærer svakere fra første time de står på. En skjerm holder lysstyrken konstant ut hele levetiden.

Vi kommer heller ikke utenom strømkostnadene. Den største skjermen på 86 tommer av Prowise touchscreen og SMARTBoard MX bruker normalt 40 % mindre strøm enn en vanlig, moderne og gjennomsnittlig projektor (Epson, Benq, Optoma). Da regner vi ikke engang med eldre projektormodeller, hvor forskjellen blir enda mer markant.

For å illustrere kan vi ta et eksempel hvor vi sammenligner to skoler med 30 klasserom, hvor den ene bruker projektor (tavle) og den andre bruker en interaktiv skjermløsning fra SMART eller Prowise. Eksemplet tar utgangspunkt i at produktet lever i åtte år:

Produkt Watt Forbruk kWh 1 skoleår (190 dager) Antall klasserom Antall år Kostnad 8 år

SMART Board MX 86"

Smart-Board-Mx-Norsk

 

179 287 30 8 31 026,-

Projektor med tavle 87"

projektormedtavle

300 456 30 8 49 248,-

Eksempel er hentet fra en egenutviklet kalkulator, som har tatt utgangspunkt i spot-strømpris fra 2018.

I løpet av levetiden til produktene i eksempelet har det kostet skolen med projektorløsning 18 000,- mer i strømutgifter. Vi kan sette opp enda et eksempel, hvor vi regner med:

  • Pris for produkt i innkjøp (kan variere)
  • Strømkostnader
  • Seks pærebytter i løpet av livssyklus på åtte år

 

Produkt Innkjøp Strømkostnad per 8 år Pærebytter (6 stk x 2 000,-) Kostnad 1 klasserom Kostnad 30 klasserom

SMART Board MX 86"

Smart-Board-Mx-Norsk

 

45 000,- 1 034,- 0,- 46 034,- 1 381 000,-

Projektor med tavle 87"

projektormedtavle

30 000,- 1 642,- 12 000,- 43 642,- 1 309 000,-

 

Eksemplet viser at skolen med 30 skjermløsninger koster 72 000,- mer i løpet av åtte år, og det er før vi legger til timer og arbeid med vedlikehold det har kostet å bytte seks pærer i 30 klasserom, for en total på 180 pærer.

For hvert av de 180 byttene må vi huske på nedetiden læreren og elevene opplever når en pære går i stykker, og må vente på at en ny skal skaffes og installeres.

Les også: Henger det en utdatert SMART Board i klasserommet ditt?

Lysstyrke, bildekvalitet og støy

Lysstyrken på interaktive skjermer er betraktelig bedre enn på en tavle med projektor. Der man på en projektor ofte må slå av lyset i klasserommet og dra for gardinene, så kan man på en skjerm fint bruke den uten noen form for solskjerming.

Oppløsningen på Prowise touchscreen og SMARTBoard MX er 4K, mens brorparten av dagens projektorer har 1200 x 800 oppløsning. Noen få klasserom har full HD 1920 x 1080 oppløsning, men dette er likevel kun en fjerdedel av oppløsningen til den interaktive flatskjermen. Kombinert med kontrasten gir dette en helt annen bildeopplevelse enn en projektor gir.

Støynivået på en moderne projektor ligger i gjennomsnitt på 30 desibel (Epson, Benq, Optoma, udatert), mot en interaktiv skjerm som har et desibelnivå på 0. Denne støyen er et forstyrrende element i klasserommet. Den oppfattes kanskje ikke når projektoren står på, men idet den slås av, kommer det gjerne et sukk om at det var godt at den ble avslått. Susingen kan påvirke konsentrasjonen til elevene, og igjen bidra til at elevene ikke får med seg det som blir sagt.

Les også: Alt du trenger å vite om skjermer til klasserommet

Langt flere touchpunkter

Touch-punkter handler om hvor mange trykkpunkter skjermen oppfatter samtidig. På en 20-punkt skjerm kan skjermen oppfatte 20 ulike responser samtidig. Skjermen er fremtidsrettet og kan dermed tillate moderne pedagogisk programvare slik at flere elever kan jobbe samtidig med ulike læringsaktiviteter som for eksempel bordaktivitetene i Prowise Presenter.

Konklusjonen fra flere av våre ambassadørskoler som har gått fra å bruke interaktive tavler er at de nå slipper unna en flaskehals hvor tekniske utfordringer sto i veien for læring. I stedet er fokus nå rettet mot innhold, og hvordan det på best mulig måte kan distribueres og fasilitere for læring.

Vurderer du om interaktive skjermløsninger kan være noe for din skole, kom på besøk i våre demolokaler på Lysaker eller book en demo over Skype.

Banner, e-bok: En komplett guide til interaktive visningsflater i klasserommet.

 

Referanser:

Epson (udatert). PowerLite 1795F Wireless Full HD 1080p 3LCD Projector. Hentet 25. oktober 2019

fra https://epson.com/For-Work/Projectors/Portable/PowerLite-1795F-Wireless-Full-HD-1080p-3LCD-Projector/p/V11H796020

Benq (udatert). Interactive Projector MW855UST+. Hentet 25. oktober 2019 fra

https://business-display.benq.com/en/findproduct/projector/interactive-classroom-projectors/mw855ustplus/spec.htmlhttps://business-display.benq.com/en/findproduct/projector/interactive-classroom-projectors/mw855ustplus/spec.html

Optoma (udatert). WXGA Laser Projector. Hentet 25.oktober 2019 fra

https://www.optoma.com/us/product/zw502/