<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1207922535924872&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Det kan være vanskelig å vite hvilken interaktiv skjerm man skal gå for. Pedagogene våre har derfor kommet med noen anbefalinger til ulike bruksområder for de forskjellige løsningene.

 

Interaktive skjermer er i ferd med å ta over for interaktive tavler i norske klasserom. Det finnes fremdeles veldig mange interaktive tavler der ute, men når skolene i dag skal kjøpe nytt utstyr, velger de aller fleste å gå for interaktive skjermer. Skjermene er i dag overlegne på bildekvalitet og brukerterskel, og er langt mer fremtidsrettede.

På markedet finnes det nå et stort utvalg, og mange forskjellige aktører tilbyr store touch-skjermer. Utvalget varierer fra helt enkle touch-skjermer til komplette interaktive skjermløsninger som er spesiallaget for bruk i klasserommet. Vår klare anbefaling er å styre unna de aller rimeligste variantene og velge en komplett løsning som er tilpasset moderne undervisning på en digital plattform.

Vi i Interactive Norway er den eneste aktøren på det norske markedet som fokuserer 100% på denne nisjen, nemlig store touch-flater til klasserom og møterom. Vi har vært i bransjen i 15 år, og har siden den gang testet alt av ny interaktiv teknologi som finnes på markedet. Vi deltar hvert år på flere internasjonale messer og konferanser for å teste ny teknologi og vurdere det som finnes av interaktive skjermer. Dette gjør vi kontinuerlig for å finne de løsningene som passer best til bruk i norske klasserom.  

Les også: Alt du trenger å vite om skjermer til klasserommet.

SMART Board interaktiv skjerm

SMART Technologies er fremdeles mest kjent for sine interaktive tavler, men de siste årene har selskapet endret fokus og er nå markedsledende i verden på interaktive skjermer til undervisning. SMART har 25 års erfaring med læringsteknologi og er kjent for å levere robuste løsninger med særdeles høy kvalitet.

SMART Board interaktiv skjerm er en serie med interaktive skjermer som er langt mer enn bare en touch-skjerm. Disse skjermene utgjør en viktig del av selve infrastrukturen i et digitalt klasserom; de leveres med en innebygget datamaskin (Android) som er koblet til nett og gir tilgang til en rekke digitale basisverktøy som tavle, nettleser og trådløs speiling av mobile enheter.

Flere produsenter leverer datakraft inkludert, som oftest med en standard Android-maskin fra en tredjepartsleverandør. SMART har utviklet sin egen innebygde Android-modul (iQ), som etter vår mening, gir deg den mest komplette løsningen med den laveste brukerterskelen på markedet. Løsningen egner seg ypperlig i kombinasjon med mobile enheter, enten skolen har valgt iPad, Chromebooks eller Windows-maskiner. Det er enkelt å dele skjermens tavle til elevene, og det er et vell av muligheter for samskriving og samhandling mellom skjermen og elevenes enheter.

Den trådløse speilingsteknologien som SMART har inkludert i alle sine skjermer, skiller seg også vesentlig fra konkurrerende løsninger og gjør at man kan droppe innkjøp av Apple TV, Chromecast og Miracast. Denne teknologien sitter allerede i skjermen, og gjør at man kan speile alle mobile enheter til skjermen uten bruk av app, programvare eller ekstern hardware. Enklere blir det ikke.

sb-for-ed-main-hero

Løsningen er fremtidsrettet i og med at skjermen automatisk vedlikeholdes og oppdateres. SMART har flere ulike modeller. 

SMART Board MX – I denne modellen får du en komplett SMART Board med iQ og alle de mest elementære basisfunksjonene til storebror SMART Board 6000. Det vil si at du får digitalt whiteboard, nettleser og trådløs speiling av alle mobile enheter. Skjermen leveres med to aktive penner som kan skrive i alle applikasjoner. Standardfarge er sort når du løfter opp en penn, men det er enkelt å skifte til andre farger. En liten begrensning i MX-serien er at de to pennene må skrive med samme farge. Skjermen er rimeligere enn de to andre skjermene fra SMART, og MX er derfor et meget godt valg for skoler som ønsker en komplett interaktiv løsning på et litt strammere budsjett.

SMART BOARD 6000 – Her får du alt som er i MX-skjermen, pluss enda litt mer. For eksempel får du med to penner, en sort og en rød, med en teknologi som kalles Pen ID. Denne fungerer slik at to personer kan skrive samtidig, med ulik farge. Dessuten sitter det en integrert bevegelsessensor i skjermen, som gjør at skjermen skrur seg av og på automatisk når det er bevegelse i klasserommet. Dette gir lavere energiforbruk og senker brukerterskelen ytterligere ved at brukerne kan starte undervisning fra skjermen helt uten å måtte forholde seg til knapper og fjernkontroll.

Les om andre modeller her

6000S iQ 3.10 home-screen default2 - with QR code.png

Hva/hvem passer det til?

SMART Board interaktiv skjerm er vår anbefalte løsning dersom lav brukerterskel er en avgjørende faktor. Løsningen er allerede vel utprøvd i Norge, og tilbakemeldingene er meget gode. En rekke norske kommuner har etter hvert byttet ut gamle SMART Board-tavler med de nye skjermene, og tilbakemeldingene går på at det er en helt annen verden.

Den store forskjellen fra de gamle tavlene er at nå kan alle lærerne ta i bruk teknologien, ikke bare de såkalte superbrukerne. Det faktum at man har tavle, nettleser og trådløs speiling lett tilgjengelig fra skjermen, gjør at SMART Board i større grad muliggjør undervisning helt uten å ta med sin egen PC inn i klasserommet.
– Eirik Moengen Pedersen, tidligere pedagog i Interactive.

Læreren kan velge å slippe å forholde seg til programvare, kabler og fjernkontroller. Dersom brukervennlighet er det viktigste, er SMART et riktig valg. Et annet argument for denne løsningen, er den medfølgende programvaren Lumio by SMART som er vinner av CODiE Award for beste samarbeidsløsning for elever. SMART er kjent for å være best i klassen på pedagogisk programvare, og mange kjenner programvaren deres under navnet SMART Notebook.

Den skybaserte programvaren Lumio by SMART kan åpnes og tas i bruk i undervisningen direkte fra nettleseren fra hvilken som helst enhet. Programvaren er også tilgjengelig som app i Microsoft Teams. 

Prowise Touchscreen

Prowise interaktiv skjerm i bruk i barnehage.

Prowise er en Nederlandsk produsent som spesialiserer seg 100% på å utvikle interaktive løsninger for utdanning. Prowise-skjermene er kjent for meget god kvalitet på skjerm, lyd og bilde. De leveres med et eget operativsystem, Prowise Central. Central gir brukeren en rekke innebygde funksjoner, som integrert tavle, speiling til ulike enheter og nettleser.

Med Prowise-skjermene skjermen koblet til internett trenger man kun én kabel, og det er strømkabelen. Dette gjør Prowise til en attraktiv løsning på skoler og i kommuner som i stor grad underviser ved bruk av Microsoft sine verktøy og skytjenester. Prowise har en egen skybasert pedagogisk undervisning-programvare, Prowise Presenter. Programvaren er app-basert og kan brukes på alle digitale plattformer.

Skjermene er laget for å være ekstremt robuste og egner seg meget godt på stativer som kan senkes ned og tiltes til et interaktivt bord. Dette er aktuelt i barnehager og i klasserom hvor man ønsker en fleksibel utforming, og dette er Prowise alene om.

Prowise har også utviklet en egen bordmodus i programvaren som tilbyr diverse interaktive læringsaktiviteter for samarbeid, refleksjon og diskusjon mellom elevene eller barna i barnehagen.  

 

En fleksibel utforming på klasserom i form av infrastruktur bidrar til et hav av muligheter i pedagogisk sammenheng. På skoler og i barnehager som har vår mest fleksible heis, kan pedagogen samle elevene rundt skjermen på en lærerstyrt stasjon for å gi elevene mulighet til å utfolde seg i en sosiokulturell kontekst. – Eirik Moengen Pedersen, tidligere pedagog i Interactive.

 

Både Prowise og SMART sine skjermløsninger kan plasseres på fastmontert veggheis med høydejustering og mobile stativer med høydejustering i vertikal posisjon.  

Prowise-touchscreen-mobilt-stativ-toddler-barnehage2

 

Hva/hvem passer det til?

Prowise er vår anbefalte løsning til bruk i barnehage, nettopp på grunn av det enkle oppsettet med en interaktiv skjerm, heis som kan justeres horisontalt og vertikalt sammen med undervisnings-programvaren Prowise Presenter. Godt over 100 barnehager i Norge bruker denne løsningen, og tilbakemeldingene er upåklagelige. Plugg i strømkabelen og slå på skjermen og du er i gang.

Videre kan Prowise være den rette løsningen dersom en skole ikke ser verdien i brukeropplevelsen som SMART leverer, og dersom bruksområdet begrenser seg til å kunne benytte skjermen til fingerberøring i nettressurser og tredjeparts-programmer. 

You may also like

Det finnes gode møterom – også finnes det interaktive møterom
Det finnes gode møterom – også finnes det interaktive møterom
14 august, 2019

Post-It-lapper, flipovers, whiteboards og passive flatskjermer. Hvem trenger vel museer når vi har møterom som dette?

Digital samhandling i møterommet – den nye normalen
Digital samhandling i møterommet – den nye normalen
30 april, 2021

Hva venter oss når corona situasjonen avtar og forsvinner? Flere av de store analyseselskapene er samstemt med hva vi ha...

Fleksible klasserom – hva er det?
Fleksible klasserom – hva er det?
4 desember, 2019

Dersom klasserommet skal være en arena for variert og tilpasset læring, må utstyret og verktøyene som brukes i klasserom...